20110312

Cerita BIG

Asslamualaikum w.b.t
Bismillahhirrahmanirrahim

Skrg ni aku rase sume org dah menjejakkan kaki di rumah masing2...
aku apatah lagi, pg 12 mac lg aku dah jejakkan kaki di rumah aku ni..
aku tinggalkan bilik aku yg mcm tongkang pecah 2...
tym BIG 2 mmg best, ade gak yg x best nye..
alhamdulillah, aku x kene walau 1 pun gigitan daripada En.Cat, en cat ialah haiwan yg paling suke mengganas x kire walau di mana kami berada..
alhamdulillah juga kami semua dapat menghadapi segala dugaan dan cabaran yg mendatang, dgn masalah xde air nye, masalah pacatnye, masalah hujannye...
setiap ape yg kite lalui pd hari2 di Big harapnye dpt menjadi iktibar kpd semua...

Hari 1st BIG, sampai2 kt Tman Pertanian Sekayu, cuaca hujan, angkt2 brg then psg khemah kot, x egt sgt dah....tp skrg dah tahu cara nak dirikan khemah, b4 ni tahu ckit je, skrg dah bertambah ckit pengetahuan dirikan khemah..lps solat asar berjemaah, dgr taklimat drpd Tn.Hj. Sharif selaku ketua Jurulatih.
mlm ade LDK yg di kendalikan oleh En. Idrul Hisyam. cuace masih lagi kehujanan. hujan rahmat...

keesokkan harinya, day 2

cuace masih lg hujan, nyanyi lgu pun dlm dewan terbuka 2..ngan bendera2 sekali di naikkan dalam dewan terbuka 2..
slps mkn sume, kami dibawa ke tasik untuk aktiviti air iaitu water confident..
mmg confident habis la slps dgr taklimat drpd En. Eddy Chin..semalam TN. Hj. Sharif dah terangkan serba sedikit ari ni en eddy tmbah lg...
then, divide 3 kumpulan setiap kelas, group aku ngan en. Hamidi merangkap Tutor ganti ktorg.. syok gleeerrrr...
1st2 mmg takot nak terjun dlm air 2 tp bile dah lame dan atas tunjuk ajar en Hamidi aku dan sahabat2 yg lain begitu yakin dlm air 2..blaja berenang dan sebagainya
tp pling syok bg aku ialah naik kayak, walaupun lenguh nak mendayung 2 tp mmg syok..
dah kali kedua aku berkayak slps kali pertama ketika aku g kem tym form 3...
lps balik turn ktorg masak.
mmg menguji tahap kesabaran betol la tym ni, hehe..malas nak citer pnjg..

mlm cm biase ade LDK..

keesokan harinye.. day 3
cuace cm biase hujan tp x selebat hari2 sblum ni
aktiviti ari ni jugle tracking...aktiviti mmg menguji tahap stamina dan tenaga aku..
bkn aku je, sahabat2 aku yg lain
tp aku mmg x suke aktiviti seperti ini..huhu..tragis sungguh..serius aku paling x suke ari ke tiga ni...dgn pacat nya yg mengganas dan x henti2 utk menghisap darah org lagaknye seperti Vampire..kus semangat aku...byk tragedi berdarah berlaku atas bukit 2..dan beberapa tragedi yg begitu ngeri berlaku...
lps dah kua dr hutan kene masak gune unggun api plak..nasib bdn, api x nyala2...mkn nasi ala kadar je kelas ktorg...
mlm plak ade persembahan kumpulan.
kumpulan ktorg wt iklan, aku rase x best sgt pun tp kitorg menang, thanks kpd sume juri..

keesokkan ari nye..day 4..
hari untuk pulang...cuace masih lg hujan..lps LDK, kemas Khemah dan tmpt2 yg berkenaan, ketibaan pengarah dan majlis penutup.. semua kumpulan dpt hadiah...
pas2 basuh pinggan mangkuk dan periuk belanga sume, masukkan dlm bas dan bertolak balik..
dlm bas, sume syahid, mmg muke keletihan la sumenye...

ok la, setiap ujian yg Allah berikan kpd kite 2 sumenye ade hikmat di sebaliknye..harapnye lps ni buat refleksi balik dan muhasabah diri balek..

byk lg aktiviti yg x di cerita kan..harapnye shabt2 yg lain dpt tmbh dan post aktiviti yg lain plak...

akhir kate :
" selamat bercuti, jgn lupe siapkan segale assignment yg telah di amanahkan kpd kite dan selamat berPBS ye sahabat2 sekalian" Hati2 ketika bercuti dan di mana sahaja anda sume berada...."


5 comments:

masniwati said...

assalamualaikum~~alhamdulillah BIG dah selesai~~byk yg telah kita smua tmpuhi..baik dan buruk..
dan sya juga tk ada pacat..FREE FRM PACAT~besar jgk pacat kt hutan tu..byk jg la tlg cabut pacat sahabt lain..

dsini sy jg ingin mengucapkan ribuan trima kasih dan maaf bebyk kpd rumate sy(adibah)..hi3..byk kejadian brlaku kt hutan tu..trimas yer..dan kamu mmg kuat..sy bangga sm kamu~~
dan utk aini trima ksh byk2..sbb bntu sy ms tgh poning2 tu dn masa trun bukit tu..klu tak menggelungsur la trun bawah..k.una juga...aisyah jg..
utk pyka juga..adik kita yg sorg ni..trima ksh yer sbb tlg.klu tk dh jatuh path tgn dah kt batu tu..

terima kasih byk2,syukran,thank you..kpd sahabt smua..tnpa anda sy rs tk mampu nak mghabiskn BIG ni..syg kamu smua..ukhwh fillah

MAAF SEGALA SALAH SILAP SEMASA berBIG~~
tmbhn...bdn mcm nk demam..balik ni pn kna hujn lg..ni smua dugaan Allah..sy akn kuat..

FaDie said...

Salam..

Wah... eh dibah.. kamu kata x best iklan n brita kita... best la kamo.. hik2...

terbaik la big kali nie...

wany said...

Salam...tm kasih kpd miss ADibah kerana m'poskn entry ni..~almaklumlah org plg awl smpi umh kn..hik2~
Serius,,,smpi arini ak fobia g ngn en.Cat 2..ganas sgt + xmesra alam..huhu

kt sini nak ucapkan tahniah kepada shbt suma kerana berjaya menghabiskan BIG wlupun bnyk cbrn & dugaan yg kita hadapi..~moga kita suma ambil iktibar & refleksi diri masing-masing~
tm kasih kpd shbt yg telah membantu wani dlm suma aktiviti expecially "water confident" yg begitu asing bg diri ni pd mulanya..huhu
tm kasih kpd group wani~adibah k.una asiah dona n wan~ m'beri sokongan moral yg begitu mantap & special thanks to our tutor ~En Hamidi yg penuh sbr ajar diri yg lemah ini~
utk "jungle trekking" tm kasih bnyk2 kpd Atiqah yg sntiasa bg sokongan..klu x msti wani xdpt abeskan pjlnn yg pnjg lebar 2..wuhuhu
apa2 pun kt sini nk ckp sokongan shbt 2 mmg pntg..tanpa shbt di sekeliling kita sesuatu kejayaan sukar dicapai..
tahniah pai2 sbb mng psmbhn mlm kebudayaan..mmg kreatif2 sumanya=)
harap kita dpt wat lbh baik utk BIG2 akn dtg..bukti kn PAI2 hebat! anda hebat anda berjaya!!

dyana shaifulhaq said...

salam to the writer, n to all readers.
hee.
alhamdulillah, da selamat sampai rumah.
n da dpt menghabiskan kem bina insan guru aka
berkelah ikut giliran (big) bak kata tn hj sharif.
hehe.

utk semua aktiviti yg dilalui, aku mmg paling suke water confident je, yg lain tu, tknak da main. apetah lg jungle trekking, mmgla tough habis, betul tak cik writer?
hehe. dan sekalung tahniah buat kelas kita, (tk dpt nak sebutkan name, nt pnjg berjela-jela.)
sbb berjaya abeskan trek jungle tu. yg injured, yg tk cukup nafas nak panjat bukit(aku la tu)
bagusla sbb berjaya membina keinsanian guru, and hamba Allah as well. mase tu, bukan je diri kita tga berjuang, malah semua semangat dan pengalaman dr dulu kita dah kita kutip dan simpan, kita kerahkan mase kita panjat tu. serious mmg mencabar. tercungap org depan sekali.
tp, utk wani,fawae, aku bgge la ngn korang. sbb mmg confident dlm air , berjaya berenang-renang ke muara (hehE) dgn berkat izin Allah, berkat pertolongan ikhlas en. tutor(en. hamidi) bersama en. idrul hisham. dan sokongn dr kwn2 kan.
best kot kayak, eh, even kalah, aku nmpk kesungguhan korang (even aku tergelak-gelak, maafkan ek,, aku pun tk teror mcm cik writer ni):)
buat semua jurulatih, semua urusetia, lebih2 lagi tn pengarah, timb. pengarah, pen. kem komanden, thnx sbb bersabar ngn ktorg. terbaik la.

utk semua, aku harap kita sama2 perbaiki diri, jadi insan dan guru yang membina.
pai 2, thniah utk mlm kebudayaan. (penuh msj kan.hee)

selamat mlm dan selamat beresaimen, jmpe lg pas pbs, insyaAllah.

asiah said...

alhamdulillah~..BIG pun sudah selamat kta lalui...

semoga pengalaman yang kita dapat boleh kita aplikasikan dalam kehidupan kita yang mendatang~..

*water confident memang the best la~, moge2 dapat amalkan bile posting kat pedalaman nnt~..huhuhu

yang penting ingat ALLAH dan jgn panik~...syukran sahabat2, anda memang yang terbaik~...