20101111

Perilaku Pintar [Smart Behaviour] 03

Assalamualaikum w.b.t...

Dah bpe hari dah x tulis Tips sihat nie..tetibe hari ni cm nak smbung balik tulis, beberapa hari ni saya dan rakan2 seperjuangan mempersiapkan diri untuk pulang ke kampung halaman, oppss...blom lg..salah tulis, mempersiapkan bju besi ilmu dan mengasah pedang pen untuk berjuang dalam medan peperiksaan. Tinggal lg satu paper je lg sebelum pulang ke negeri masing2....rase2 nye perasaan utk pulang ke kg tu lg membara dan berkobar-kobar dari perasaan utk menjwb soalan exm tp bg si penaip ni, perasaan balance, perasaan nak balek sama dgn perasaan utk exm, maybe exm lebih lg kowt...kih2...

ok la, sambung Perilaku pintar yg sumber rujukan saya sama je.
Rehat yg berlebihan dapat melemahkan jasmani dan jiwa dan menyebabkan terkumpulnya tenaga atau chi dalam tubuh. Perkara ini akan mengakibatkan nutrien makanan tidak dapat diserap dgn baik. Peredaran darah juga menjadi perlahan sehingga menyebabkan gangguan pada jantung dan otak. Nabi ada mengajar sepotong doa,
Yang membawa maksud: "Ya Allah, aku berlindung padaMu daripada segala kegelisahan dan kesedihan, aku berlindung padaMu daripada kelemahan dan kemalasan, aku berlindung padaMu daripada ketakutan dan kikir dan aku berlindung padaMu daripada terlilit hutang dan ditindas orang zalim"

Di sini kita dinasihatkan dan disarankan untuk tidak bermalas-malasan, kerana seperti yg dinyatakan di atas byk rehat akan mengundang penyakit pada jantung dan otak kita. Sesorang yg menjaga wajahnya supaya sentiasa kelihatan cantik, dia juga perlu jaga otak dan jantung utk sentiasa sihat dan cantik. Selalu yg terjadi kini ramai yg mengamalkan rehat lebih lama daripada bekerja terutama remaja, mereka lebih gemar lepak dan berfoya-foya bersama-sama rakan2 drpd mengerahkan diri utk menuntut ilmu dan belajar. Mereka berusaha utk mengerahkan diri ke arah perkara2 yg tidak memberi faedah kepada mereka.
Sebagai pelajar, kite kene pandai membahagikan masa antara belajar dan berehat. Setiap orang mempunyai cara yg berbeza utk beristirehat. jadi ikutlah cara dan kesesuaian masing2 mengikut cara Islam. Bagi kite yg tgh exm mood ni plak, kene lah pndai membahagikan masa. [pe bende la yg aku merepek ni].


Ok la, setakat ini sahajalah tips sihat ini utk kali ini. .......Bluurrrrrr.....selamat membaca dan mengamalkannya...
Majulah Sukan Untuk Diri.
Ayuhlah bersama Murajaah Pelajaran.....


Jom ambil iktibar dari gambar ini...hehe..saje je letak..



5 comments:

Anonymous said...

alhamdulillah...segala-galanya sudah selesai..(exam)..semoga Allah memeberikan yang terbaik kepada kita..ameen..^_^..

Malas juga boleh menjejaskan kesihatan kita... inilah tanggungjawab kita kepada diri kita untuk sayang diri, belai diri untuk lebih sihat... ^_^

dan lagi satu, bila cuti kemalasan semakin menjadi-jadi..bersamalah kita sedar diri siapa kita di dunia ini untuk bermalas-malas.(ape yang aku merepek ni)..betulkan yang biasa, biasakanlah dengan yang betul..^_^

semoga cuti ini yang paling bermanfaat yang kita lakukan...ameen..^_^

Anonymous said...

dr sihat..bile nak sambung smart behaviour nie..hehehehe....^_^

Anonymous said...

ntah la, dr sihat xde idea la nak olah ayt utk smart behaviour ni...hehehe...

[dr. sihat]

Anonymous said...

ntah la, dr sihat xde idea la nak olah ayt utk smart behaviour ni...hehehe...

[dr. sihat]

dyana shaifulhaq said...

dr sihat, semoga berjaya menunggang motor tnpa lesen. haha.~

updatelah smart behavior ni.

hrp2 kita semua dpt result yang baik juga if tu yang mendekatkan diri kita kpd Allah, kegagalan mungkin lebih baik andai tu yang mendekat diri kpd Allah.