20111023

Sekitar Kuliah Literasi Nombor WAJ3105 (Epi 1).

Assalammualaikum. 
Entry simple. Flashback kuliah WAJ3105, berpensyarahkan Puan Hajah Norlia binti Abdul Aziz. WAJ3105 ini adalah kursus wajib yang perlu diambil oleh semua guru pelatih PISMP Semester 2. 

Kursus Wajib
Kursus Wajib terdiri daripada Kursus Wajib Institusi Pengajian Tinggi (IPT), dan Kursus Wajib Institut Perguruan Guru (IPG).
Kursus Wajib ialah kursus yang wajib dipelajari oleh setiap pelajar IPG yang mengikuti PISMP. Kursus ini bertujuan untuk memperkenalkan pengetahuan asas, kemahiran generik, dan kemahiran insaniah yang perlu dikuasai oleh seseorang guru. Kursus Wajib diagihkan sejumlah 23 kredit. [Sumber]  
PROFROMA WAJ3105

Course Title
Numerical Literacy
(Literasi Nombor)
Course Code
WAJ3105
Credit
2(2+0)
Contact Hours
30 hours
Language Of Delivery
English
Prerequisite To Entry
Nil
Semester
One/ Two
Learning Outcomes

·         Demonstrate their understanding  to incorporate numeracy approach and strategy in their future teaching

·         Explain the need to link mathematical ideas  by using real life situations , concrete materials and appropriate questioning and discussion techniques

·         Discuss the appropriateness of using certain methods in solving a   problem or in a particular situation
Synopsis
Students will be exposed to the approaches and strategies in the achievement of numerical literacy in the basic areas of mathematics. The topics discussed are problem solving, operation and computation, measurement, spatial sense, and also data analysis and Interpretation.  

Pelajar akan didedahkan tentang pendekatan dan strategi dalam pencapaian literasi nombor di dalam bidang-bidang asas 
matematik
.Topik-topik yang turut dibincangkan ialah berkenaan penyelesaian masalah, operasi dan pengiraan, pengukuran, kesedaran ruang, dan juga analisis data dan interpretasi. 



Topic
Content
Hours
1
Problem solving
·         Heuristic approach (non- mechanical)
·         Understanding the problem statement
·         Discussion of possible analytic tools or strategies to solve
·         Assessment and reasonableness of solution
·         Further analysis
·         Real life examples: practical activities


6
2
Operation and computation
·         Means of performing calculation:
o   Pencil- and- paper
o   Calculators and computers
o   Mental computation
o   Estimations
o   Manipulative materials
·         Appropriate and inappropriate uses of calculators and computers
·         Appropriateness: rough estimates or exact answers


6
3
Measurement
·         Intuitive notions of mathematical concepts
o   Practical activities with varied materials
o   Direct experience
·         Uncoventional instruments and non-standard units e.g feet and hands
·         Metric units and conversion
·         Contextual teaching : taking measurements  to gather data needed to solve problem in daily life


6
4
Spatial sense
·         2D and 3D : plane and solid objects
·         availability to handle, measure and use in building
·         to construct  from simple materials or with conventional instruments
·         draw spatial concepts and relationships from activities




6
5
Data analysis and interpretation
·         Read and interpret presented quantitative information in tables, charts or graphs
o   Instructions on reading
·         Statistics: collection, analysis and interpretation of numerical data
o   Critically examine statistics given
·         Exploration of events related to chances
(intuitive idea of probability)

6

Total
30


 Secara peribadi, subjek ini best untuk belajar tambahan pula kami belajar untuk mengajar. Masa belajar dalam kuliah ni, ada jugak part terbayang-bayang anak-anak murid sedang tekun belajar apa yang kita ajar. ^_^ Oh ya, special thanks to Noraini Ahmad as the coordinator of this subject. Terbaek lah dengan sabar layan kerenah semua orang. Ok, subjek ni memang banyak kerja pun, tiap-tiap minggu ada tutorial. Tapi, it was good actually, kan.

 Di bawah, gambar sekitar kuliah kursus ini, ni masa kuliah tajuk 2 : Operasi dan Pengiraan



Slide Tutorial 1. Definis Bahan Manipulatif.


Silde Tutorial 2, definisi Bahan Manipulatif Fizikal.

Slide Tutorial 3, contoh bahan manipulatif fizikal yang boleh digunakan dalam P  & P.


Salah satu bahan manipulatif fizikal.

Tak berbahaya dan selamat digunakan semasa P& P.

Operasi dan Pengiraan, kalkulator adalah salah satu daripada bahan manipulatif maya.

Lecturer yang disayangi, tegas but nice to know her. (Ni je gambar yang sempat den snapped, curi-curi, fortunately, Puan tak pernah marah bila I guna phone dalam kelas. Thnx to her, :)

So later, I update lagi untuk episod 2 dan seterusnya.~ InsyaAllah. Have a nice holiday, semoga tambah iman dan amalan. Study ye.

9 comments:

SheqienRoslan said...

wow...

SheqienRoslan said...

wow...

deluxedinni said...

ape yang wow nye.

Dr.Cinta~ said...

owh maths T___T sumpah menakutkan, maths is like a monster =P

Adibah Ibrahim said...

akan ade Episod 2 ke??
bgus la cik diyana kita post psl kuliah Math ni..terimbau kembali kenangan...hahaha...
t kt skola kalau kene ngajar math, boleh la tgk kt blog ni ye..

wany said...

tiap2 minggu ada keja skolah math kn..huhuhu
tima kasih bnyk buat ahli group1 math pai2 (Adibah, Atiqah, Fawa)& tima kasih juga buat semua ats kerjasama yg baek lg cun=)

asiah said...

haruskah~..^___^..hebat la..~

deluxedinni said...

haha. mane tahu sape update. korang ni..tk aci la.~

deluxedinni said...

@Dr. Cinta :
Eh Fawae, math ni best kot. Tang esaimen ngn kau paling best. HAHA.

@Adibah Ibrahim :
InsyaAllah, nantikan kemunculannya pada November 2011. Aku akan pastikan korang merujuk blog ni sbg medium pertama bila da mengajar tu pun kalau sekolah kau pakai wifi lah.. :)

@wany :
Yep. tu yang memntapkan ukhuwwah kan.

@Asiah :
Apsal word tu terbit dari keypad kau? ^ ....^
(blur).