20111122

Sekitar Kuliah Literasi Nombor WAJ3105 (Epi 2).

Alhamdulillah. Baru sahaja balik dari trip yang mengujakan melihat ciptaan Illahi dan merasai cuaca yang berubah-ubah. Dari panas membahang hinggalah hujan rintik dan nyaman menyelebungi. Alhamdulillah atas kesempatan kali keempat ke Cameron Highlands dan sebelumnya ke Melaka dan Johor. Okay, fine, entry tak sama dengan tajuk kan? Ni sekadar muqaddimah sahaja.

So, SKLM Episod 2, kali ini akan menyambung untuk topik keempat WAJ3105 iaitu ;

4. Spatial sense (6 hours)
·         2D and 3D : plane and solid objects
·         availability to handle, measure and use in building
·         to construct  from simple materials or with conventional instruments
·         draw spatial concepts and relationships from activities

Di bawah pula sekitar slide dan gambar ketika kuliah selama 6 jam ;


Slide Tutorial 4.1 ; Soalan.

Slide Tutorial 4.1 ; Jawapan gambaran bentuk 2D.

Slide Tutorial 4.1 ; Beza di antara piramid dan kon.
Gambar di atas bertujuan mendedahkan kepada murid-murid kelak dengan penjelasan contoh-contoh yang hampir dengan kehidupan seharian mereka.~  

Muslimat PAI 1 & 2 (kelas gabungan) sedang bertungkus lumus menyiapkan bentuk 3D.

Side sebelah kiri BKU juga sedang tekun menggunting  bentuk 3D yang disukai.
Bentuk Piramid setelah siap dan menjadi pilihan hati.

Task to fill in.

Siap semuanya, hasil lipatan-guntingan daripada beberapa guru pelatih (side kanan-muslimat)
Ni refleksi untuk topik ni.
Semua kegiatan masa kuliah dan segala bagai 'kerja rumah' dah pun direkodkan dalam bentuk refleksi.
Sekian, syukran for reading. Happy blessed holiday with His Rahmat. 
( harapnya bermanfaat untuk semuanya/ will be continued for the last episode, InsyaAllah.)

18 comments:

~Dr.CiNta~ said...

1st ;)

sape addicted maths sgt ni ? haha

masni said...

wow~~~bahaya gmbr2 tu....tp ada gmbr tu comey la...hik2..nsb sensed.......ntah nk eja cm na...

wany said...

masni,,nak ckp ada gmbr dia la tu dlm entry ni..hehe

thanx dona tulis entry ni..mengimbau semula pahit manis belajar WAJ..^^

Dyana Shaiful Bahri said...
This comment has been removed by the author.
masni said...

knp asyik pasal peristiwa kelas mat je ni...rsnya author ni trlalu merindui pn.norlia~~^_^...pe pun ni kenangan sem 2~~

masniwati said...

gambar k.long a.k.a wani pun ada~~~hi3

~Dr.CiNta~ said...

math feveret downa, weyh asal sumer cuti je senyap haha (nak bising mcm mana pun xtaw)


* rinduuuuuuuuuuuuuuuuuu kat korang T__________T

masni said...

fawa a.k.a dr cinta or p.k.u je yg akn sokmo on9...sbb anda seng dpt line...sy payah...anak2 byak mengganggu~~hahahaha

Dyana Shaiful Bahri said...

9th :)

Salam Maal Hijrah guyz.
Bukan pasal ape pun aku update. Macam sunyi je blog ni, jd, isi je la dgn entry mcm ni. tak susah pun. T_T. hehe.

Islamic Education 2 said...

masni;

haha tak best gak online sensorang kui3

ramai lah lepas ni anak2 i hehe i like :D

dona;

good good, org macam anda lah yang kite cari. nak update jadual update belog tahun 2012 M/1433 H :D

-dr.cinta

Dyana Shaiful Bahri said...

ok. pastikan semua kena update. sian blog ni.~
tak boleh da liat-liat update blog, kene work hard ok.

~Dr.CiNta~ said...

apa cara nak bagi sume merasa update and dont even miss it eah?

-_____-

Dyana Shaiful Bahri said...

compound.
discuz la dgn Adibah. dgn K.U kau jugak hehe.

Dyana Shaiful Bahri said...

tk pun buat pertandingan.
n bg hadiah yg terbaek. yg plg org nak aim hadiah tu.

~Dr.CiNta~ said...

bgi hadiah kena sediakan duet hahaha kuar duet jugak tu, compound tu yg best haha

discuz ngn dibah la, ngan KU errrr time kasedh je lah haha

Dyana Shaiful Bahri said...

ok. majlis syura la dulu ek.
buat pembaharuan untuk kelas tau.
hehe.
tak sabar rasanya nak masuk sem baru dengan dr.~
hehe.

salam perantauan.
dyana @ Jakarta Selatan.

Anonymous said...

salam perantauan dari
Dyana a.k.a bibik dari jakarta selatan.

wiwwiit kayalah dia balik Malaysia ;P

-dr.cinta

Adibah Ibrahim said...

owh.. tidak2...
aku ni minat membaca blog shj..
kalau bab update 2 aku x de idea..